1984
Altijd leuk. De video van de introductie van de Mac 128K.
Comments Off on 1984
Macintosh HistoryPosts RSS Comments RSS
Vandaag is me iets gelukt waar ik als liefhebber van oude Macintosh al langer van “droomde”.
Een Mac verbonden met het Internet via LocalTalk!
In een aantal publicaties had ik gezien dat dit mogelijk was als je LocalTalk zou bridgen met behulp van een hardware of software LocalTalk router. Dankzij een oude Quadra 800 die ik cadeau heb gekregen is het me gelukt. Ik heb op de Quadra NetIProute gezet. Als Macintosh gebruikte ik een SE omdat mijn Plus een defecte disk drive heeft. Hiermee heb ik de printerpoort en de Ethernet kaart “gebrigded”. Na wat (zeg maar gerust ..heel wat ) interne netwerktesten werkte dit prima. Het vanaf Internet bereikbaar maken ing nog niet goed. Mogelijk door allerlei dubbele NAT confiraties. Vandaar dat ik eind van de middag besloot tot een radicale aanpak. Ik heb de Quadra direct aan het Internet gehangen en port forwarding richting de oude SE aangezet voor http verkeer. En dat werkte. Zie hieronder de foto’s .
Nog even over de IP router. Het is van belang om die goed in te stellen. Het AppleTalk Control panel op de Quadra moet op printer port staan. TCP/IP moet afvast goed geconfigureerd zijn. 192.168.62.14 is het IP adres met 192.168.62.1 als router en DNS.
Daarna start je NetIProute op en voeg je de LocalTalk device toe met als IP adres 192.168.60.1/ 255.255.255.0. Ook Masquerade staat aan.Je kan de datum terug zetten naar een datum voor 19 april 2009 en dan werkt hij gewoon. Gebruik niet het mapje waar oud bij staat. Let ook op dat de TCP/IP configuratie op TCP always on staat.
De gebruiksaanwijzing is erg goed. Hierbij de manual:
Comments Off on Een web server op een Macintosh SE verbonden met LocalTalk aan het Internet
Naast het verzamelen van oude radio’s heb ik nog een hobby; oude computers. Met name dan oude Macintosh computers. Wat heeft dat nu met het verzamelen van radio’s te maken. Toch meer dan je op het eerste gezicht denkt. De buizentechnologie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de transistor en aan de hedendaagse “chips” voor computers. Bovendien hebben mijn oude Mac’s bijna allemaal een ingebouwde beeldbuis!
Met het opruimen van mijn zolder kwam ik mijn verzameling weer tegen. Eén van de Mac’s, een Macintosh SE FDHD heeft een 3Com netwerkkaart met BNC en “Thick wire” Coax aansluiting. Deze computer is op 1 augustus 1989 geintroduceerd en op 15 oktober 1990 al weer uit de handel gehaald. Zie voor alle informatie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Macintosh_SE
http://support.apple.com/kb/SP192
Met name de netwerk aansluiting vind ik erg leuk. Op deze machine heb ik ook alle oude netwerktools van het begin van de opkomst van het Internet gezet:
MacTCP
MacPing
NSCA Telnet
Fetch (FTP)
MacHTTP (webserver)
Erg leuk om mee te spelen. Naar Xs4all kan je nog steeds telnetten naar je account. Op die manier dan je dan weer een SSH verbinding opzetten naar andere Unix servers.
Ook met AppleTalk speel ik graag. Dit uitermate gebruikers vriendelijke netwerk protocol blijft leuk. Op de SE vergt dit helaas wel het uiterste van zijn kunnen. Chooser errors zijn aan de orde van de dag. Vandaar dat ik in dit stukje ook even ga opschrijven hoe ik het één en ander gebruik, zodat ik later niet weer opnieuw het wiel hoef uit te vinden.
Voordat je iets met AppleTalk wil doen moet je eerst de FTP applicatie Fetch starten(of Telnetten
Dan zet je AppleTalk aan in de Chooser en herstart je
Weer FTP-en en dan kan je controleren of je Netwerk Control Panel goed staat. Die staat normaal op LocalTalk en moet op EtherTalk gezet worden.
Je moet dan ook kiezen welk type netwerk kabel je hebt. In mijn geval thin Ethernet BNC. Na ongeveer 20 seconden komt het Network schermpje weer terug. AppleTalk is nu actief. Sluit nu het Network paneel. Vol blijven houden, want ook nu ligt de Chooser error op de loer.Als dit gedaan is kan je vanaf een andere Mac deze al benadeeren omdat Sharing aanstaat. Je kan vanuit de Chooser vanuit bv de Mac Plus met DynaPort of de Quadra 800 er al bij met AppleTalk.
Om TCP IP goed te laten werken moet je ook even MacTCP Regelpaneel bekijken. Die moet op EtherTalk (buildin) staan. Niet gewoon op Ethertalk… Nu staat IP adres 192.168.62.16 erin.
Om AppleTalk te testen gebruik ik Netatalk op een virtuele Slackware machine. Werkt perfect. Je hoeft alleen in atalk.conf eth0 te zetten en rc.atalk executable te maken en te starten. Bij een reboot heb je steeds Appletalk.
De MacHTTP webserver kan je opstarten zonder dat er een andere applicatie werkt. Meestal blijft deze het gewoon doen, maar hij loopt ook wel eens vast.
Het duurt wel een seconde of 7 a 8 voordat je een antwoord krijgt:
[root@vps1697 tjabring]# /usr/lib/nagios/plugins/check_se_http.php
HTTP OK: HTTP/1.0 200 OK – 3410 bytes in 7.378 second response time |time=7.377654s;;;0.000000 size=3410B;;;0
Een leuke manier om zelf aan de slag te gaan met een oude Mac is vMac, een emulator die perfect werkt. Voor Macintosh, Windows en Linux. Zie:
Zelf ga ik maar eens verder met een emulatie waar ook netwerk bij mogelijk is:
http://www.redundantrobot.com/sheepshaver-tutorial/
Veel oude Apple software op:
Comments Off on Gek van de Mac!